Cum realizam usi glisante de dimensiuni mari?

Cum realizam usi glisante de dimensiuni mari?

Usile glisante sunt inca "in moda". Deschideri de latimi si inaltimi mari, cu usi care "sa pluteasca" este idealul pemntru designerii de interior. Si producatorii de mobilier trebuie sa se conformeze. Insa nu depasind anumite limite si prescriptii tehnice.In primul rand, toate materialele pentru usi verticale se curbeaza deranjant la dimensiuni de peste 1m pe orizontala si de peste 2m, 2.2m pe verticala.

Curburile pot impiedica chiar trecerea usilor una pe langa alta la un moment dat.

Pal melaminat, mdf, sticla, panouri perforate, panouri decorative, etc..toate se curbeaza in aceasta ipostaza.

De aceea, ele trebuie sustinute intr-o "rama" care de multe ori nu place designerului de interior pentru ca in 99% din cazuri este vizibila. 

Pe verticala panoul care devine usa trebuie sustinut de niste profile verticale suficient de ferme pentru a impiedica curburile.

Aceasta fermitate este data de rigiditatea profilului de aluminiu care trebuie sa aibe o grosime suficienta si sa aiba o sectiune inchisa. In piata se vand si profile subtiri sau care sunt "deschise" si care de cele mai multe ori se curbeaza odata cu miezul si nu au decat functia de tragator.

 

Daca miezul este o placa aglomerata, pana la 1m latime se pot folosi profile orizontale de tip "U" simple jos si sus care sa se imbine cu cele verticale formand o rama. Astfel incadrat, miezul oricare ar fi el, sta rigid si se poate deplasa lejer cu ajutorul unui set de role silentioase, care in acest caz pot fi aplicate.

Este si cel mai comod sistem in privinta asamblarii, nu trebuie decat ca profilele sa se taie la 90 grade iar cotele sa fie calculate corect.

In situatia in care usile trebuie sa fie late, de la 1 pana la 1.6m, 1.8 m chiar, nu mai putem folosi sistemele de mai sus. Aici miezul de curbeaza pe orizontala si trebuie tinut ferm cu un profil orizontal gros.Trebuie folosit un sistem bun la care rotile inferioare sunt montate in profilul orizontal.

Datorita faptului ca o usa lata inseamna si o usa grea, trebuie sa fim atenti si la caracteristicile rolelor de glisare care trebuie sa suporte aceste greutati.

Sigur ca in aceasta ecuatie mai intra si rolele superioare, sinele sau amortizoarele.

Un sistem de calitate face diferenta si scuteste pe toata lumea (producator si beneficiar) de probleme incomode in timp.

Acum..fiecare stie ce buget are. Datoria noastra este sa gasim solutia potrivita pentru toti cei implicati: arhitect, beneficiar, producator. Care trebuie sa fie si cea corecta tehnic.

Usile glisante mari pot pune si probleme de siguranta. Daca pentru un maner de mobila poti renunta la calitatea unui brand si iti asumi doar functia de tragator usa glisanta nu poate fi tratata la fel. Siguranta utilizatorului si fiabilitatea in timp sunt doua criterii care trebuie sa primeze.

Sunt situatii in care beneficiarul direct sau prin arhitect refuza rama metalica sau vrea sa o vada cat mai putin.

Pentru usi cu grosime de 4mm (stical, corian) noi avem acest sistem.

Pentru usi aplicate, la care nu se mai vede nici rama (nu exista), nici sinele de glisare si ghidare de sus, exista sisteme. Insa aici criteriile de proiectare sunt mai restrictive si trebuie luate anumite masuri tehnice la realizare.

Sistemul pe care noi il vindem il vedeti aici.

Vom detalia executia acestor usi intr-o postare separata.Comentarii